Teatru Forum

Scris de Administrator.

Teatru Forum, sau teatrul oprimatilor, a fost creat de marele regizor brazilian, Augusto Boal.

PROIECTUL NOSTRU SE NUMESTE INCA O SANSA

Teatrul forum are cateva principii fundamentale:

  • Sa transforme spectatorul - fiinta pasiva, receptiva, depozitara - in protagonist al actiunii dramatice, in subiect, in creator, in transformator - in SPECTACTOR
  • Sa incerce sa nu se multumeasca sa reflecteze asupra trecutului, ci sa se pregateasca pentru viitor;
  • Transformarea spectatorului  in protagonist poate sa impiedice teatrul sa aiba functie cathartica. Spectatorul, capabil de un act deliberator in timpul unei sedinte de teatru-forum, este, in realitate, incitat sa o faca si in viata de zi cu zi. Daca a putut sa o faca in cursul unei "sesiuni", va fi gata sa o faca mai tarziu, in viata reala.
  • Teatrul oprimatilor ajunge la constructia unui model de actiune viitoare: cand o anume situatie apare, anume masuri sunt de luat. Iata de ce este important ca temele alese sa fie teme reale,adevarate.  Gradul de urgenta al temei face spectatorii sa fie mai creativi, pentru ca stiu ca problema exista si ca trebuie sa o solutioneze imediat. Teme pt acest teatru: libertatea femeilor, lupta de clasa, marginalizarea, abuzul, relatia mama-nora, mama-fiu, lucrulin echipa, etc...
  • Teatrul - forum nu produce numai catharsis, produce un stimulent pentru dorinta noastra de a schimba lumea !

Reguli

Exista personaje cheie ale acestui tip de teatru, si nume: opresor, oprimat, aliat al oprimatului, aliat al opresorului, personaje neutre si JOKER.

Se joaca o scena ce dureaza maxim 10 min, dupa care publicul este invitat de joker sa identifice problema, opresiunea, personajele si de ce sunt ele opresori,oprimati si neutrii.

In urma identificarii problemei, se reia spectacolul,numai ca de aceasta data, Jokerul si publicul devin personajele cheie. Jokerul pentru ca va modera spectacolul; iar publicul pentru ca va trebui sa se implice, prin inlocuirea cate unui actor in asa fel incat sa propuna solutii (prin joc actoricesc) spre schimba finalul nefericit, spre alface pe opresor sa inteleaga ca ceea ce face este incorect,imoral, etc, si sa-l ajute pe opresat sa treca peste situatia dificila. Pot fi schimbate toate personajele, mai putin opresorul - acesta trebuind sa fie schimbat prin intermediul celorlalti.

Spectacolul poate fi jucat de actori, iar publicul (grupul participant) sa intervina sau poate fi jucat chiar de membrii grupului participant, avand in prealabil repetitie de maxim 45 minute si chiar un laborator de improvizatie prin care au trecut cu toti.

Teme abordate pana acum in team building-uri: aparitia unui nou medicament pentru vindecarea psoriazisului, relatia doctor - pacinent si vice-versa, relatia mama-fiu-nora, inceperea unei afaceri cu un grad mare de risc, etc

Acest workshop folseste 2 specialisti (actori) – dintre care unul va deveni joker si regizorul spectacolului de pregatit cu o parte din grupul particpant. In acest timp cealalta parte a grupului se pregatste prin workshop-uri de improvizatie.